39
600
20.000
Jedno z největších německých soukromých vinařství vsadilo při vývoji své nové výrobní linky na spolehlivost a mnohostrannost hadicových ventilů výrobce AKO Armaturen. Zařízení bylo uvedeno do provozu v polovině roku 2019 a díky němu se tomuto vinařství podařilo zdvojnásobit původní výrobní objem na současných 25 000 hektolitrů vína. Instalováno zde bylo více jak 70 hadicových ventilů série VF se speciální manžetou z přírodního kaučuku vhodnou pro použití v oblasti výroby potravin.
Tento tradiční podnik, obhospodařující více jak 200 hektarů vinohradů, který byl jako rodinný podnik založen v minulém století, uvedl v roce 2019 do provozu zcela nové výrobní zařízení. Cílem je zajištění nezbytných výrobních kapacit vlastního vína na následující období.
Důležitou součást celého výrobního zařízení představují hadicové ventily série VF výrobce AKO Armaturen. Více jak 70 hadicových ventilů o jmenovitém průměru 100 je rozmístěno v rámci celého výrobního procesu. Ventily pomáhají při přepravě rozdrcených hroznů (kterým se říká rmut), šťávy vzniklé po fermentaci a vylisování, jakož i při přepravě hotového vína (které je připraveno na plnění do lahví).
Vestavěné hadicové ventily přicházejí do kontaktu s poživatinami, a proto musejí být všechny části ventilů vhodné pro použití s potravinami. U hadicových ventilů výrobce AKO Armaturen přicházejí do přímého kontaktu s přepravovaným médiem maximálně dvě části: Vnitřní manžeta a také vnitřní části vestavěných trubkových spojů. U obou dílů jsme zvolili takový materiál, který je vhodný pro použití v potravinářském průmyslu: U manžety je to přírodní směs kaučuku vhodná pro potravinářský průmysl a u vnitřní strany příruby je to nerez ocel.
Na některých místech jsou hadicové ventily vybaveny přídavnými rychlými ventilátory, aby bylo možné v případě potřeby otevřít manžetu ještě rychleji bez nebezpečí jejího ucpání.
„Požadovali jsme to nejlepší možné řešení, a proto nám výrobce zařízení doporučil hadicové ventily firmy AKO.“
Jak je známo, je výroba vína sezónní záležitostí. Celé zařízení tak pracuje po dobu čtyř až šesti týdnů, kdy je doba vinobraní, na plné obrátky a zpracuje v tomto období až 2,5 mil. litrů vína. A samozřejmě v tomto období nesmí v žádném případě dojít k výpadku zařízení z důvodu nespolehlivosti dílů.Vinařství proto kladlo již ve fázi plánování velký důraz na vysoce jakostí a tím pádem i spolehlivé produkty a díly. Výrobce zařízení byl toho názoru, že by se měla linka vybavit ventily od společnosti AKO Armaturen.
První zkušenosti s hadicovými ventily mělo vinařství již z původního zařízení; se životností vestavěných manžet bývalého výrobce však nebylo vůbec spokojeno. Po prvních zkouškách s novými hadicovými ventily od společnosti AKO Armaturen projevovaly odpovědné osoby již na začátku projektu opravdové nadšení.
„V tomto zařízení a za těchto podmínek budou
ventily fungovat bez problémů i za 20 let.
Podobná řešení označujeme jako „fit & forget“!“
Spolehlivost částí zařízení není však důležitá pouze během čtyř až šesti týdenního vinobraní. Stejně důležitá je však také doba, kdy je zařízení odstaveno. Protože toto zařízení je odstaveno převážnou část z roku. I během této doby nesmí dojít k žádnému poškození částí zařízení, aby mohla linka v nadcházející sklizni spolehlivě fungovat.
Pro vestavěné pneumatické hadicové ventily nepředstavují tyto opakující se změny dlouhé nečinnosti a krátkodobého intenzivního využívání žádný problém. A samozřejmě je důležitá náležitá příprava zařízení ze strany provozovatele. Potrubí se po ukončení sklizně pečlivě propláchne a všechny ventily se kompletně odvzdušní. Vnitřní manžety představující nejdůležitější část hadicového ventilu jsou ve své výchozí poloze nezatíženy a mohou takto bez problémů zůstat, dokud nebudou následně opět uvedeny do provozu.
Rovněž odpovědný výrobce zařízení byl spokojen a plánuje na rok 2021 další rozsáhlý projekt:
„Obdrželi jsme další zakázku na zařízení s kapacitou 7 mil. litrů.
V tomto zařízení bude instalováno cca 140 až 160 hadicových ventilů.“
Požadavky:
Dosažené cíle:
Médium:
Rmut, šťáva, víno
Procesní teplota:
cca 15°– 25° C
Počet vestavěných hadicových ventilů:
cca 70
Normální poloha:
otevřeno
Provozní doba za rok:
4 - 6 týdnů
Otevírací a uzavírací cykly:
až 200 na jeden hadicový ventil (během vinobraní)
Diferenční tlak:
cca 2 bar
Konfigurace ventilu:
Jmenovitý průměr: DN 100
Série: VF
Plášť: Ušlechtilá ocel
Přípojky: Příruba z hliníku s ocelovým pouzdrem z nerez ocele (vhodné pro potravinářský průmysl)
Manžeta: Přírodní kaučuk, určeno pro potravinářský průmysl, světlý
Díly příslušenství:
Rychlo odvzdušňovací ventil
(na některých ventilech)
Označení ventilu:
VF100.02X.35.30LA
Webshop:
VF100.02X.35.30LA
Světová jednička na trhu
39
600
20.000
Jedinečný závazek dodávky
< 0,2 %
> 99 %
30
Největší produktová paleta
10.000
2.500
100.000
Rozsáhlé servisní služby
80
32
16